27-04-09

Marathon van Antwerpen 2009

Marathon Antwerpen 2009 medailleEen thuiswedstrijd zeg maar.  Zaterdag met Nathalie en de kinderen een deel van het parcours met de auto afgereden om wat plaatsen te zoeken waar ze konden staan.  En ik geraakte al in de sfeer.

Geen zon op zondag maar regen.  Veel zuurstof maar ook natte voeten dus.  Aan de start Gert gezien die later de 10 miles zou lopen.  Ik plaatste me tussen ballon 4u15 en 4u30.  En dan maar wachten op het vertrek.  09u30 en weg waren we.   Hartslag meteen op 171!  Kleine paniek maar na 1,5 kilometer zakte die naar 135.  Oef... De regen stoorde niet echt maar gezellig is toch iets anders.  Konijnenpijp in en iedereen droog, maar 't was er wel vrij warm.  Terug uit en een eerste moment van glorie, Nathalie met de kinderen en "mijn mama" stonden aan de uitgang van de konijnenpijp.  Julie ocharme, riep wel op me maar was totaal de andere kant aan het uikijken.  Ze wist niet waar eerst kijken, zoveel mensen.  Ietsje verderop aan de eerste van vele bevoorradingen (ik heb telkens een beetje water gedronken en spons genomen en dat was het) voorbij de balonnen van de 4u15 gegaan.  Mijn tempo lag hoger en de hartslag bleef lekker op 150.  Daar opgepikt door "mijn papa" en mijn kameraad Glenn met Cindy ((thx Panne (=Glenn) om ze eens voor te stellen tijdens de marathon!) en 't ging nog steeds goed.  Gert stond aan de voetgangerstunnel en gaf me mee dat ik al een kloofje had geslagen met de paarse balonnen van de 4u15.  De groene van de 4u00 hingen iets voor mij maar dat tempo lag te hoog.

10 km voorbij (en begonnen met de gellekes), 15 km voorbij (in Hoboken) en mijn tempo bleef even goed, ik voelde wel last aan mijn linkse been (scheenbeen) maar 't was eigenlijk perfect te verdragen.  Aan de 18km stond de familie weer en dat geeft dan zo'n kleine boost waardoor je met gemak verdappert.  Ondertussen wel wat pijn aan mijn rechtervoet...  20 km punt (en nog steeds zeer braaf een gelleke), mijn 3 fietsbegeleiders zorgden voor voldoende water.  En dan ging het naar de buurt waar ik ben opgegroeid. Heel leuk en speciaal ook om door te lopen.  Op de 28 km stond er nog een collega van mij te supporteren (ik hoop dat ze niet te lang moest wachten op mijn doorkomst).  Maar ik zat nog altijd op mijn beste schema.  Iets verderop stond de familie weer, een leuk moment want ook mijn grootvader stond erbij (hij had mij later verwacht, maar ik was op dat moment echt goed aan het tempo houden en bleef op superschema).  Rondom mij begonnen ze wandelen.  En ik had daar nog geen behoefte toe.  Wonderbaarlijk moment.  De 30 voorbij en dan begint het hé.  Op zich geen probleem maar ik begon het nu toch ook te voelen.  De regen was eindelijk weg en mijn rechtervoet begon harder te protesteren.  Mijn scheenbeen, tja dat moest maar volgen met de rest van het lichaam natuurlijk maar 't was geen pijn om van te sterven zeg maar. 

Ik kende het parcours vanbuiten (schema'ke bekeken, ken de buurt dus) en opeens klopt het plannetje niet meer met wat we moesten lopen. Domper op de vreugde want dat was een stuk langer dan verwacht.  En helaas: ik had geen coaches meer, Cindy was naar huis vertrokken (ze had dan ook al 25 km meegefietst) Panne was haar even gaan afzetten maar ging later terug aanpikken, mijn pa was gestopt bij de familie en ging met de tram naar de finish komen.  Dus ik zat daar helemaal alleen.  En het ging me niet af.  Rondom mij vielen ze als vliegen.  Meer en meer begonnen er te wandelen in het Rivierenhof (mooie plaats om te wandelen) maar bemoedigend voor mij was het niet echt.  Ik liep toch maar door. En gelukkig stond Panne er op 35 km.  Samen verder, even gestopt voor een sanitaire pauze op de 36 km (bij het laatste groen voor de stadskern.  Terug vertrekken met pijn in de benen.  Hoe kan het ook anders.  De paarse balonnen van 4u15, geen spoor van te bekennen, de groene van 4u00 ook niet trouwens dus ik wist dat ik er ergens tussenhing.  Sportpaleis voorbij en de lange slachthuislaan door.  Zelf nog ingehaald door één van de afslossingsmarathon maar zelf nog volledige marathonners voorbijgegaan en dan kwam mijn grote VREES.  De viaduct van den Dam.  Net toen ik wou gaan wandelen (mijn scheenbeen blokkeerde, mijn rechtervoet stond nu helemaal op ontploffen) stonden Vanessa (collega) met Steve en hun zoontje Danté daar.  Danté kwam nog overgelopen om wat water te geven dus kon ik niet anders dan blijven lopen.  300 meter bijna boven en dan toch maar even gewandeld.  De brug afstappen aan een goed tempo en terwijl op aanraden van Panne mijn laatste gelleke (de COLA gel) binnengesmikkeld.  Terug op gang, bordje van de 40 voorbij en er kwam ineens energie op.  De 41 voorbij, bochtje naar links op de kaaien en toen had ik het.  Volle bak beginnen vlammen.  Nog een man of 10 à 15 voorbij.  Panne had zijn zus nog opgetrommeld.  Die stond aan de laatste 300 meter, bochtje naar links (daar stond dan mijn zus met mijn ouders), ook nog voorbij gegaan (Nathalie was wijselijk met de kids thuis gebleven, ze zijn te klein om in die drukte te moeten rondhangen), en dan net voor mijn finish de bruto tijd zien verspringen naar 4u10!

En wat heb ik nu netto gedaan: 4u8min41sec. Dat is dus zo goed als 20 min van mijn PR eraf!

Onwaarschijnlijk na zo'n slechte voorbereiding.  Maar het weer zat dan wel mee vandaag en ook de last van de blessure viel te verdragen.  Juist, die rechtervoet... Door de regen een paar serieuse blaren. Eigenlijk is heel mijn kleine teen een blaar.  Ik heb er zo'n 4-tal grote en dat is de oorzaak van die pijnlijke voet.

Nog te bedanken zoals altijd:
*Nathalie, Charlotte en Julie (om een paar keer langs het parcours te staan) en het thuis draaiende te houden.
*Gert om speciaal vroeger (zo'n 6 uur) naar de 10 miles te komen om te supporteren voor de start.
*mijn pa om heel dat traject mee te doen op de fiets.
*Cindy en Glenn: same story
*ons mama en Cathy (mijn zus) om mee te komen kijken
*Nathalie (werk), Vanessa, Steve en Danté om de regen te trotseren en te komen kijken.
*Coach Mario: desondanks het werderom falen om je programma te volgen (door de gekende omstandigheden) toch een toptijd.  Met dank aan je raad en tips die ik van je de laatste weken mocht ontvangen.
*en mijne kiné zet ik er ook op.  Zonder hem had ik de 42 niet gehaald door de pijn!

 Finish marathon Antwerpen voor webDe laatste 100 meter!

12:59 Gepost door Steve | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat! Pas maar vlug je lijstje aan met je PR. Een dikke proficiat!

Gepost door: Spencerwoman | 27-04-09

een prachtprestatie Steve, ondanks de scheenbeenblessure toch zo'n dijk van een PR gelopen! Proficiat!! geniet nog maar lekker na!!

Gepost door: Ruthje | 27-04-09

Van Harte met je fantastische PR !! Juist wanneer je het niet verwacht kan je het - lang leve de psychologie van het hardlopen :-)

Gepost door: Bjorn | 27-04-09

Een dijk van een PR. Proficiat!! Leuk je gezien te hebben kort voor de start.

Gepost door: harmsie | 27-04-09

Knap! Amaai, wat een prestatie zeg. 20' van je PR afdoen....laat ons hopen dat ik dat volgend jaar ook mag zeggen.
PROFICIAT!!

Gepost door: Geert | 27-04-09

Nen dikke proficiat hoor...als je van een serieuze Pr wil spreken zit je hier wel goed. Chapeau hoor...knap gedaan.

Gepost door: natalie | 27-04-09

super gelopen! reken snel eens na waar je zal staan als je 4 keer na elkaar 20' van je PR afhaalt ;-)
Super gelopen ondanks een kleine tegenslag links en rechts!

Gepost door: geert | 27-04-09

Schitterende tijd...proficiat

Gepost door: Stofke | 27-04-09

Chapeau Steve! Die euforie aan de aankomst, plezant hé! ;)))

Gepost door: Gert | 27-04-09

PRACHTIGE PRESTATIE !!!!!!!!!!!!!!! Super Steve ! ondanks het niet kunnen doortrainen ,nog zo'n knappe tijd ,wel chapeau!!! dikke proficiat

Gepost door: Katrien | 27-04-09

Schitterend Dikke proficiat met uw prachtig resultaat.

Gepost door: etienne | 27-04-09

Joehoe!! Super gedaan Steve!! Proficiat!!

Gepost door: Wendy | 27-04-09

Marathon Antwerpen Schitterende prestatie, Steve.
Geniet maar van die zalige marathonroes.

Gepost door: frank spencer | 28-04-09

erg knappe prestatie Zo te zien waren er wel erg veel bloglopers in Antwerpen en dat beetje regen kon zeker de pret niet derven!

Gepost door: patrick aerts | 28-04-09

De commentaren zijn gesloten.